Gândire, comunicare și facilitare vizuală

Descoperă tehnica bikablo® de facilitare vizuală și învață comunicarea vizuală pentru reprezentarea grafică a ideilor.

La workshopurile bikablo® deprinzi abilitățile și metodele necesare pentru vizualizarea ideilor. Indiferent dacă lucrezi ca facilitator, consultant, manager sau specialist, înveți un limbaj vizual împreună cu metode pe care le poți folosi în activitatea ta. Nu este nevoie de talent la desen pentru că tehnica bikablo® poate fi deprinsă și utilizată de către oricine, indiferent de gradul de creativitate sau înclinare artistică!

Facilitarea vizuală este o metodă (nouă) care face conținutul și procesele vizibile în timp real, fie că vorbim de prezentări, ateliere, sesiuni de coaching, training sau întâlniri. Experiența bikablo®, susținută de cercetările științifice, arată că oamenii colaborează mai bine atunci când pot urmări informațiile și procesele prin imagini și desene. Asta le permite să vadă la propriu conexiunile dintre subiecte sau probleme.

Despre Bikablo®

Academia bikablo® este o companie germană - cu sediul în Köln - pionier în dezvoltarea gândirii vizuale și facilitarea vizuală. Metodologia creată are o abordare structurată, construită în jurul unui proces secvențial pentru a o face accesibilă oricui dorește să practice vizualizarea.

Un deceniu de experiență

Pe parcursul a peste 10 ani de experiență practică, a fost dezvoltat un limbaj vizual universal aplicabil pe care oricine îl poate învăța: tehnica bikablo®.

Dicționarele și materialele vizuale bikablo® inspiră vizualizatori din întreaga lume oferind un vocabular vizual generos, idei de imagini și numeroase metode de facilitare.

Echipă globală

Peste 30 de traineri internaționali și specialiști în consultanță, design grafic, instruire și facilitare care răspândesc cunoștințele bikablo® în întreaga lume.

Training Bikablo®

În cadrul acestui training, vei fi ghidat pas cu pas în lumea facilitării vizuale. Folosind pictograme, figuri și elemente grafice ale tehnicii bikablo, vei putea să accesorizezi următoarele tale proiecte și întâlniri de lucru cu planșe vizuale atractive. Metodologia bikablo are o abordare structurată, construită în jurul unui proces secvențial, ceea ce o face accesibilă oricui dorește să practice vizualizarea. Mai jos, poți găsi agenda și conținutul celor 2 zile de workshop.

Ziua 1 - Fundamentele tehnicii Bikablo®

În prima zi înveți tehnica de vizualizare bikablo®. În consecință, veți putea ilustra și prezenta idei în imagini. Vei realiza primele materiale vizuale pe care să le folosești ulterior cu încredere în activitatea ta.

Instrumente de lucru

Informații despre materialele de vizualizare și cum utilizăm markerele pentru a crea linii curate și forme consistente.

Elemente pentru structură

Forme de bază, elemente de conectare și încadrări care pot fi utilizate pentru a susține diferite tipuri de mesaje.

Tehnici pentru umbre și culoare

Opțiuni pentru a completa elementele și spațiile pentru a genera efecte vizuale și a susține mesajele.

Pictograme și personaje

Simboluri vizuale, elemente grafice și personificări pentru a comunica roluri, grupuri și situații.

Combinarea elementelor vizuale

Structurarea conținutului vizual la flipchert și metode de a crea o planșă unitară folosind toate elemente grafice învățate.

Ziua 2 - Aplicarea tehnicii Bikablo®

În a doua zi înveți să aplici noua abilităte în activitatea ta. Vei avea astfel capacitatea să aduci o nouă dinamică în grupurile cu care lucrezi.

Extinderea vocabularului vizual

Activități practice care urmăresc dezvoltarea capacității de vizualizare și aplicarea în context profesional.

Text și scriere de mână

Strategii pentru îmbunătățirea scrisului la flipchart pentru a crește lizibilitatea și atractivitatea vizuală.

Tehnici de asociere vizuală

Metode de utilizare a ingredientelor vizuale pentru a genera noi oportunități și a transmite informația.

Facilitare vizuală în timp real

Strategii pentru captarea informațiilor la întâlniri de lucru și înregistrarea vizuală a dialogului în direct.

Structurarea conținutului vizual

Tipuri de structură pentru a organiza vizual ideile și a transmite informația într-un mod ușor de urmărit și înțeles.

Facilitator: Iulian Olariu

Sunt trainer certificat pentru a facilita învățarea tehnicii de vizualizare Bikablo® in România. Am peste 17 ani de experiență în pregătirea și susținerea programelor de dezvoltare a competentelor interpersonale cheie. Am implementat proiecte de învățare împreună cu mai bine de 100 de organizații naționale și internaționale unde i-am sprijinit pe angajați să prezinte mai bine, să comunice mai eficient și să dezvolte echipe productive.

Am integrat facilitarea vizuală în toate workshop-urile pe care le susțin și am convingerea că prin imagini, învățarea și colaborarea se transformă semnificativ. Îmi dezvolt abilitățile în domeniul gândirii vizuale și facilitării prin înregistrare grafică și schițe de învățare publicate constant pe acest site.

Ce spun participanții?

Poți vedea mai jos o serie de conversații cu practicieni ai vizualizării, persoane care au participat la trainingul bikablo și care au integrat în activitatea lor principiile și instrumentelepe care le-au descoperit în timpul cursului, dar și la întâlnirile de practică ale comunității locale, un grup de lucru și învățare dedicat participanților.

Adela Iepure - Coach, Trainer

bikablo a fost ceva nou și a schimbat felul în care vizualizez ce am de făcut și îninte și în timpul trainingului. Progresul pe care l-am simțit cel mai mult după training nu a fost desenatul în sine, ci capacitatea mea de a vizualiza.

Lia Bălan - Coach, Trainer

Vad facilitarea vizuală ca pe un lucru simplu, dar care schimbă foarte mult atât la mine cât și la cei din jur. Iar bikablo a devenit pentru mine o nouă abordare, o alternativă la Powerpoint pe care o folosesc atât online cât și în clasă.

Elena Manea - Agile Coach

Facilitarea vizuală mă ajută atât pe mine cât și pe cei care participă la întâlnirile pe care le moderez. Printre noțiuni, desenele sunt foarte apreciate și rămân cu siguranță în mintea participanților. Asta le schimbă cu totul experiența.

Luiza Ștefan - Coach, Facilitator

Am caștigat un proiect și datorită faptului ca CEO-ul a înțeles din prima întâlnire parcursul pe care l-am pregătit. Explicațiile vizuale pe care le-am desenat au oferit imediat claritate și i-au ajutat să vadă tot procesul.

Horia Codrean - Antreprenor

Am aplicat tehnica bikablo atât acasă, împreună cu băiatul meu, cât și în întâlnirile de vânzări, unde mă ajută să fac un rezumat vizual cu ceea ce am discutat. Îmi place acum să iau notițe într-un mod diferit, inedit.

Andrea Komaromi - HR Business Partner

Ne propunem sa avem workshopuri mai vizuale și mai atractive pentru colegii noștri pentru că facilitarea vizuală este o modalitate jucaușă prin care învățăm. Cred că facilitarea vizuală îți îmbogățește meseria și adaugă sare și piper lucrurilor pe care deja le faci.

Beneficii adiționale

Bikablo® StarterSet 1 + 2: fiecare participant primește setul oficial Bikablo®, ce include 4 markere pentru vizualizare și 2 broșuri care rezumă principiile, conținutul și tehnicile prezentate la training.

Certificat de participare: un document care confirmă participarea la workshop, în care este menționată și o listă a subiectelor acoperite de curs.

Documentație foto: după workshop participanții primesc o galerie foto în format digital ce poate fi utilizată ca referință ulterior. Galeria conține toate elementele prezentate, împreună cu reprezentările vizuale create de participanți.

Comunitatea globală online Bikablo®: vei primi invitația de a te alătura comunității online de absolvenți Bikablo®, unde poți accesa mai multe articole, link-uri, sfaturi, inspirații vizuale și te poți conecta cu alți practicanți ai comunității vizuale care au luat parte la cursuri Bikablo®.

Discount la produsele Neuland: Partenerul nostru Neuland, oferă participanților 15% reducere la produsele din toată gama lor plus livrare gratuită pentru prima comandă.

23-24 Mai 2023

Trainingul va avea loc in Bucuresti, la clasă. Tariful pentru cele 2 zile de curs este 580 EUR + TVA. Tariful include toate materialele de lucru necesare, plus cele 4 pauze de cafea și 2 mese de prânz asigurate în timpul sesiunii. Participanții primesc kit-ul Bikablo® StarterSet 1+2 și un cupon de reducere la produsele Neuland.com. Pentru înscriere, trimite un email cu datele tale la adresa de mai jos.

Training in-house

La cerere, acest workshop poate fi organizat și intern, pentru angajații sau echipele din cadrul aceleiași organizații. Trimite-ne un mesaj dacă dorești organizarea unei sesiuni interne și vom reveni cu detalii suplimentare.

Contact
Ne poți scrie la adresa de mai jos dacă vrei să participi la unul dintre workshop-urile pe care le organizăm, sau dacă vrei să organizezi un training intern pentru echipa ta.
De asemenea, așteptăm vești de la tine daca ești în căutarea unui facilitator grafic pentru următorul tău proiect sau eveniment.